top of page

Case 74

A 55-year-old male presented with a 3.5 cm thyroid mass.

ree

ree

ree

ree

ree

Question 1:

Which of the following best describes the tumor mutation burden (TMB) of papillary thyroid carcinoma (PTC)?

A) High among all cancer types

B) Moderate among all cancer types

C) Lowest among all cancer types

D) Variable depending on the histologic subtype


Answer

Answer: C) Lowest among all cancer types


Question 2:

Which molecular pathway is most frequently altered in PTC?

A) PI3K/AKT pathway

B) MAPK pathway

C) JAK/STAT pathway

D) WNT/β-catenin pathway


Answer

Answer: B) MAPK pathway


Question 3:

Which of the following mutations is most common in classic PTC and subtypes with papillary architecture?

A) BRAF p.V600E

B) RAS mutations

C) RET fusions

D) TERT promoter mutations


Answer

Answer: A) BRAF p.V600E



Question 4:

Which histologic subtype of PTC has the highest prevalence of BRAF mutations?

A) Follicular variant PTC

B) Tall cell PTC

C) Oncocytic PTC

D) Warthin-like PTC


Answer

Tall cell PTC



Question 5:

Which chromosomal rearrangement is most commonly associated with radiation-induced solid/trabecular PTC (ST-PTC)?

A) CCDC6::RET

B) NCOA4::RET

C) ETV6::NTRK3

D) PPARG::PAX8


Answer


Question 6:

Which molecular alterations are commonly found in spindle cells of PTC with fibromatosis/fasciitis-like stroma?

A) BRAF p.V600E mutations

B) TERT promoter mutations

C) CTNNB1 (β-catenin) mutations

D) KRAS mutations


Answer

Answer: C) CTNNB1 (β-catenin) mutations


Question 7:

What is the estimated prevalence of TERT promoter mutations in PTC?

A) 1%

B) 5%

C) 10%

D) 20%


Answer

Answer: C) 10%


Question 8:

Which RET fusion is the most common in sporadic PTC cases?

A) NCOA4::RET

B) CCDC6::RET

C) ETV6::NTRK3

D) PPARG::RET


Answer

Answer: B) CCDC6::RET


Question 9:

Which molecular alterations are associated with radiation-induced PTC, particularly in children affected by the Chernobyl nuclear accident?

A) BRAF p.V600E mutations

B) TERT promoter mutations

C) NCOA4::RET fusions

D) KRAS mutations


Answer

Answer: C) NCOA4::RET fusions


Question 10:

Which less common mutations and fusions have been reported in PTC?

A) HRAS, KRAS, PPM1D, and CHEK2

B) TP53, RB1, and CDKN2A

C) PTEN, APC, and SMAD4

D) MYC, MDM2, and BRCA1


Answer

Answer: A) HRAS, KRAS, PPM1D, and CHEK2

Case credit: UCSD Pathology

Author: Wangpan Jackson Shi, MD

Recent Posts

See All
Case 147

A 60 year old male with an anal biopsy. What's your interpretation? A: Metaplasia B: LSIL C: HSIL D: SCC Answer The correct answer is C....

 
 
 
Case 146

A 54-year-old female with a large uterine mass What's the diagnosis? A: Fumarate hydratase deficient leiomyoma B: Dissecting leiomyoma C:...

 
 
 
Case 145

A 54-year-old female with multiple bone lesions. What's the molecular findings of this lesion? A: FUS-CREB fusion B: EWSR1-FLI1 fusion C:...

 
 
 

Comments


bottom of page